Krijg meer te weten over Rumpt

 

Rumpt is een dorp in de gemeente West Betuwe in de Nederlandse provincie Gelderland. De dorpskern ligt aan de zuidoever van de Linge en is via een brug verbonden met Beesd op de noordoever. Op 1 januari 2021 telde Rumpt 900 inwoners, waarbij zowel de dorpskern als de omliggende gebieden (“het Veld”) gerekend zijn. Het dorp is sinds 9 mei 2010 bevriend met de Franse plaats Mers-sur-Indre. Aldus Wikipedia. Maar wat is Rumpt nog meer?

Rumpt

Over Rumpt

Rumpt is een dorp langs de Linge in de gemeente West Betuwe. Maar wist je ook dat Rump veel meer is dan dat? We hebben bijvoorbeeld het jaarlijkse dorpsfeest genaamd het: “Rumptsfeest”. Nou daar zijn nog behoorlijk wat verhalen over te vertellen, maar deze zal ik je besparen. Laten we het erop houden dat het een gezellig feest is. Maar het dorp zelf is ook erg gezellig!

Een beeld van Rumpt

Geschiedenis van Rumpt

Omstreeks het jaar 960 wordt Rumpt (als Rumpst) vermeld in een lijst van bezittingen van de St. Maartenskerk te Utrecht. Andere benamingen voor Rumpt in schriftelijke bronnen zijn Rumede, Romde en Rumt. Ook heeft Rumpt twee kerken een Rooms Katholieke kerk en een Protestantse kerk. Deze bevinden zich beiden in de kern van het dorp

Het wapen van Rumpt

In 1550 werd Rumpt eigendom van het geslacht Van Scherpenzeel. Het familiewapen van het geslacht wordt algemeen als het wapen van Rumpt beschouwd. De omschrijving luidt: in een blauw (lazuur) veld, zes zilveren lelies, geplaatst. De vlag van Rumpt bevat dit wapen en symbolisch golvende strepen die de rivier de Linge doen voorstellen.

Dorpshuis Albertine

De Albertine is het dorpshuis in Rumpt, ook wel de “huiskamer” van Rumpt. Hier worden veel dorpse activiteiten georganiseerd, maar de zaal is ook te huren. Iedere zaterdag is er ook letterlijk een huiskamer middag, waarbij iedere Rumptenaar welkom is om iets te eten en te drinken in het dorpshuis. Ook de lokale muziekvereniging en toneelclub hebben hier een jaarlijkse voorstelling. Ook vieren we Koningsdag in de Albertine. De stratencompetitie komt dan voor het eerst om de hoek kijken, maar daarover meer op de Rumptsfeest-pagina.

Kerk Rumpt
Albertine Rumpt

De Linge

Langs de rivier de Linge vind je de dorpskern van Rumpt. Vanaf de Dorpsdijk bevinden zich twee straten de Middenstraat en de Achterweg. Deze drie straten vormen de dorpskern van Rumpt. Iets wat veel mensen niet weten is dat de Linge de langste rivier van Nederland is. Langs de Linge vind je veel recreatieve landjes omdat het een mooie rustige rivier is die dwars door de bloeiende Betuwe vloeit. Daarom is dit gebied ontzettend geliefd bij toeristen die vaak met de fiets over de dijken de Linge volgen, evenals de plezierboten die over de Linge varen.